Formats

Ik ontwerp trainingen en workshops op basis van een aantal formats. Van een half uur tot meerdere dagen of een heel programma, het kan allemaal. Neem contact met me op voor het organiseren van een training of workshop. Ook ben ik in te zetten als spreker, dagvoorzitter of facilitator.

De basis van alle formats ligt in mijn vier boeken, waarvan ik er twee af heb:

 • En nu jij! (Lekker egoïstisch leuke dingen doen): werken leuker maken, werkgeluk, persoonlijk leiderschap en eigenaarschap
 • En nu echt! (Waarom niet en hoe dan wel): gedrag, effectiviteit, perspectieven, creativiteit, outside the box denken en remmingen doorbreken
 • En nu…? (Hoe word ik een mindful ninja?): gevoel versus verstand, mindfulness en de waarheid
 • En nu wij! (Waarom moeilijk doen als het samen kan?): samenwerken, vertrouwen, cultuur en wendbaarheid

Inspiratieworkshop
Cultuurworkshop
Kickstartworkshop
En nu jij! – persoonlijk leiderschap
En nu echt! – gedrag en effectiviteit
En nu wij – samenwerken en vertrouwen
Effectieve communicatie
Help! Heb ik stress?!
Personal branding
Outside the box denken
Beginnen met bloggen

Inspiratieworkshop

In een korte, praktische en energieke workshop gaan de deelnemers aan de slag met vragen als ‘wat zou je willen?’, ‘wat als alles zou kunnen?’ en ‘wat houdt je tegen?’. Deelnemers gaan ‘aan’ en komen in beweging. Op een laagdrempelige manier gaan mensen met elkaar in gesprek over wat zij echt belangrijk vinden. Het nadenken over wat je leuk vindt, wat je trots maakt en waar je heen zou willen als alles kan, inspireert en maakt energie los. Die energie zet ik in om een eerste volgende stap te zetten. 

Lees mijn blog over succesvol worden door je eigen rol te spelen in het heden.

Cultuurworkshop

Waarom doen mensen niet gewoon het goede? Hoe werkt gedrag en hoe zorg je er voor dat ze doen wat de bedoeling is? Niemand wil achteruitgang, een onveilige omgeving of het milieu overmatig belasten. Iedereen wil succes, samenwerken en werkplezier. Maar hoe bereik je dit?
Niemand wil tegenwerken. Koppel drijfveren aan een doel en mensen gaan het goede doen. Het team ís de organisatie. Gaat het team linksaf, stuurt de organisatie naar links. Zo simpel is het. 

Lees mijn blog over het nieuwe normaal.

Kickstartworkshop

Klik hier voor de infographic.
Je staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Maar je zoekt de vonk, de kickstart. Het begin.
Met de kickstartworkshop zet ik teams ‘aan’. Wat is het doel? Waar willen we heen? En willen we daar wel heen? Hoe komen we daar? En wat is dan de eerste stap?

In een dynamische, praktische setting bomvol energie schieten we vanuit stilstand in actie. Wat is het probleem eigenlijk? En wat vinden we daarvan?

Je krijgt inzicht in:

 • Wat je teamleden belangrijk vinden voor de toekomst van het bedrijf
 • Wat er nodig is om de doelstellingen te gaan behalen

De teamleden weten:

 • Wat ze gaan doen
 • Wat hun taak is
 • Wat er al goed gaat
 • Wat zou kunnen

De creativiteit wordt aangeboord en vanuit verschillende perspectieven (de concurrent, de klant, de medewerker) wordt gekeken wat de volgende stap zou moeten zijn. Even niet in de operatie, maar vooruit kijken. En niet naar een vijfjarenplan, maar naar morgen.
Remmingen worden doorbroken, energie komt los, teams worden hechter en er wordt werkelijk iets gerealiseerd. De uitkomst is zichtbaar en tastbaar.

En nu jij! – persoonlijk leiderschap

Er is maar één persoon ter wereld die er voor kan zorgen dat jij je doelen behaalt. Eén persoon die jou gelukkig en succesvol kan maken.

‘Geluk’ en ‘succes’ zijn woorden die voor iedereen een andere betekenis hebben. Maar wat is het? En waarom is het zo ongrijpbaar? Wat betekent het voor jou? En is het eigenlijk wel zo ongrijpbaar? Zijn ‘geluk’ en ‘succes’ ongrijpbaar en overkomt het je, of is de praktijk toch anders?

In deze training sta je een dag stil om je eerste stap te zetten. Je gaat jezelf de volgende vragen stellen:

 • Waar sta ik nu?
 • Waar wil ik heen?
 • Hoe kom ik daar dan?
 • Wat houdt me tegen?

Je krijgt praktische tips, definities en modellen. Aan de hand van een zeer praktisch stappenplan gaan we met elkaar aan de slag. Aan het eind van deze bijzondere training weet je beter wat je wil en hoe je daar dichterbij kunt komen. Bovendien heb je de eerste stappen al gezet en heb je ervaren dat je tot meer in staat bent dan je dacht.

Gebaseerd op mijn boek ‘En nu jij!‘. Lees mijn blog over waarom iedereen mijn training moet volgen of kijk hier voor meer informatie.

En nu echt! – gedrag en effectiviteit

Mensen zijn rare dieren. 95% van ons gedrag komt uit ons onderbewuste. We doen dingen op de automatische piloot en laten ons remmen door angsten. We laten ons leiden door de dingen die gebeuren en door invloeden van stofjes als dopamine en cortisol.
Maar we zijn geen dieren. Wij onderscheiden ons van dieren omdat we een bewustzijn hebben. En daarmee kunnen we bewuste keuzes maken die tegen ons onbewuste gedrag in gaan. En daarmee kunnen we veranderen. We kunnen kiezen hoe we naar dingen kijken. We kunnen stappen zetten buiten onze veilige omgeving in het onbekende. We kunnen onze eigen tijd indelen. En we kunnen ons kwetsbaar of assertief opstellen en werken aan ons zelfvertrouwen.

Na deze training snappen de deelnemers beter waarom ze doen wat ze doen en zijn ze in staat dit bewuster te sturen. Dit leidt tot meer effectief gedrag en dus meer resultaat.

Lees mijn blog over hoe je er voor zorgt dat je de volgende stap zet of kijk hier voor meer informatie over de training.

Gebaseerd op mijn boek ‘En nu echt!‘.

En nu wij – samenwerken en vertrouwen

Als je van elkaar weet wat de ander drijft, wat de ander echt belangrijk vindt, kun je beter samenwerken. Kan je elkaar de bal toespelen. Door het met elkaar te hebben over de dingen die je echt belangrijk vindt ga je elkaar echt leren kennen. Gebaseerd op de inzichten van ‘En nu jij!’ gaan we op zoek naar drijfveren, doelen en intrinsieke motivatie. Ook gaan we in op remmingen en beperkingen.
Vervolgens focussen we op effectief gedrag en samenwerking. Na deze training is er binnen het team meer vertrouwen, meer wil om samen te werken en meer effectiviteit.

Lees mijn blog over onze natuurlijke neiging om samen te werken of die over de waarheid die niet bestaat.

Effectieve communicatie

Basisbeginsel in communicatie is dat de kwaliteit van communicatie afhangt van de verzender, de ontvanger en de ruis die daar tussen hangt. Wanneer de verzender en de ontvanger de zelfde taal spreken win je al heel wat. Maar wanneer zij zich puur op de boodschap richten en zich minder bezig houden met wat de ander op dat moment denkt van jou komt de boodschap nog veel beter aan. Zelfvertrouwen, assertiviteit en kwetsbaarheid helpen om een boodschap beter over te brengen en ook echt aan te laten komen. Met theorie, interactie en oefeningen ga je hier mee aan de slag.

Lees mijn blogs over zelfvertrouwen en over kwetsbaar en eerlijk zijn.

Help! Heb ik stress?!

Waar eindigt ‘druk zijn’ en begint ‘stress’? Hoe herken je het? En belangrijker: hoe voorkom je het? En wat is ‘druk zijn’ eigenlijk?
In de training ‘Help! Heb ik stress?!’ krijg je handvatten om stresssignalen vroegtijdig te herkennen en ga je op zoek naar de oorzaken ervan om deze in de kiem te smoren. Aan de hand van theorie van onder anderen Stephen Covey, Emile Coué, Eckhart Tolle, Frank Schaper, Tony Crabbe, Patrick van Hees en Peter Taylor leer je meer over de geheimen van een minder gestresst en daardoor gelukkiger leven.

Lees mijn blog over het maken van keuzes voor een leuker leven of mijn gastblog bij P&O Partner over een workshop ‘Stress bij millennials’.

Personal branding

Of je het wil of niet, je bent een merk. Wat je daarmee en daaraan doet, bepaal je zelf. Of je social media gebruikt moet je zelf weten. Wel moet je je realiseren dat alles wat je wel of juist niet doet, impact heeft op het beeld dat anderen van je hebben. Dat beeld kun je beïnvloeden en in je voordeel laten werken. Natuurlijk begint dit bij het beeld dat je wil neerzetten. Want wat wil je eigenlijk dat anderen van je denken? Wat denk je eigenlijk van jezelf? Welke kant wil je op geholpen worden? Als je dat weet kun je aan de slag. Je krijgt tips over je CV en je LinkedIn profiel. Je krijgt directe feedback en handreikingen om het beeld dat anderen van je hebben meer in lijn te brengen met jouw doelen. Want je CV heeft maar één doel: je nieuwe baas er van overtuigen dat jij de beste kandidaat bent.

Lees mijn blog over een frame in de branding.

Outside the box denken

De gebaande paden zijn niet altijd de kortste weg. En de kortste weg is niet altijd de beste weg. Wil je leren buiten bestaande kaders te denken? Creatieve invalshoeken gebruiken om tot innovatieve ideeën te komen? Voorbij je beperkingen denken? In de training ‘Outside the box denken’ ervaar je wat outside the box denken is, hoe je het doet, welke theorie er onder ligt, welke varianten er zijn en waarom je het zou moeten doen. En waarom en wanneer vooral niet. Met praktische oefeningen en heldere theorie ben je na deze training in staat je eigen, unieke oplossingen te bedenken voor zowel alledaagse als meer complexe uitdagingen.

Lees mijn blog over nieuwsgierigheid en outside the box denken.

Beginnen met bloggen

In ‘Beginnen met bloggen’ word je uitgedaagd over je excuses heen te stappen en je expertise, mening of inspiratie om te zetten in een blog. Concrete handvatten met theorie onderbouwd stellen je in staat de workshop uit te lopen met een opzet voor je eerste blog, die je binnen twee weken kunt publiceren. En daar ga ik je bij helpen!