Over omgekeerde piramides, geluk en succes

clover_nw_large

Eerder deze week zag ik een tweet voorbij komen van Mark Verhees op @4positiviteit.
“Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes. Als je houdt van wat je doet, zul je succesvol zijn.”
Fantastisch. Geretweet natuurlijk. Moest ik even over nadenken.

Drie jaar geleden schreef ik in een blogpost over dat we zo hoog in de behoeftepiramide van Maslow zitten dat we ons alleen nog maar focussen op zelfontplooiing. Maar eigenlijk is de theorie van Maslow achterhaald. De piramide is omgedraaid. In ieder geval in ons deel van de wereld.
Zelfs in een crisisperiode vinden we het belangrijker om ons hart te volgen dan om meer te verdienen. En terecht! Lees die tweet nog een keer.
Succes is niet de sleutel tot geluk. Geluk is de sleutel tot succes. Als je houdt van wat je doet, zul je succesvol zijn.
Want zo is het. Als je doet wat je gelukkig maakt, stop je er meer in, werk je harder, bereik je meer en behaal je dus meer succes.

Wat je gelukkig maakt is vaak ook waar je goed in bent. Niet per definitie is datgene wat je gelukkig maakt ook hetgeen waar je het beste in bent. Maar vaak gebruik je wel de juiste competenties. De vraag is of je het juiste vak uitoefent. Het kan heel goed lijken dat je helemaal op je plek zit. Maar hoe komt dat dan? Welke delen staan op jouw lijstje en van welke delen van je functieomschrijving baal je dagelijks?
Het is een hele kunst een vak bij je ‘passie’ te vinden. Schreef ik ook al eerder over. Het is de truc eerst te weten wat voor jou de definitie van ‘geluk’ is. Zie mijn blog gebaseerd op het boek ‘De Geluksprofessor’.
Vanmiddag nog sprak ik een collega die een project erbij mocht gaan doen. Maar hij wist niet of het een goed idee was. Hij wist niet of het de juiste keuze was. Of dit hem de juiste richting op ging brengen. Het leek hem wel leuk, en hij kan in ieder geval gaan proeven aan een ander vakgebied, maar zou dat ook het juiste vakgebied zijn?
We hebben zoveel keuze dat we niet meer weten welke keuzes we moeten maken. Schreef ik in 2010 al over.
Die keuzes maak je dus vanuit de basis. De onderkant van de omgekeerde piramide. Hoe sta jij in je kracht? Hoe lever jij de meeste waarde? Waar spring jij je bed voor uit ‘s ochtends? Daar maak je je keuzes mee!

In een goed team worden taken verdeeld op basis hiervan. Goede managers maken hier gebruik van.

Wanneer mensen in hun kracht worden gezet, zullen organisaties wendbaarder worden, zal verandering binnen organisaties gemakkelijker gaan en zal samenwerking een nieuwe verschijningsvorm krijgen.
Daarmee heeft je geluksgevoel dus niets te maken met toeval of gelukstreffers. In zoverre, je treft juist alleen maar geluk als je vanuit je eigen waarden je eigen koers volgt. Een klavertje vier bestaat gewoon uit de maximale hoeveelheid hartjes.

Gevalletje win-win zullen we maar zeggen. Jij leuke dingen doen, je organisatie maximaal vooruit. Lachen, toch?

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.