Over het gedrag van een regisseur

Vorige week schreef ik over hoe je er voor kunt kiezen de regie te nemen of slachtoffer te zijn. Deze week ga ik dieper in op het gedrag dat hierbij hoort. Over het herkennen en accepteren van de situatie en het optrekken aan je helden.

Herken de situatie

Iedere dag en ieder moment gebeurt er van alles. Het meeste gaat ongemerkt langs je heen. Je hebt veertig- tot zestigduizend gedachten en bent continu aan het inschatten en aan het reageren. 95% van je gedrag is onbewust. In die overige 5% zit dat wat je bewust meemaakt. Als regisseur bekijk je bewust wat er gebeurt en hoe je er op reageert. Ook van je bewuste gedrag laat je nog steeds het meeste gewoon lekker gebeuren. Maar je hebt voor jezelf een of meerdere aandachtspunten (let op dat woord) gedefinieerd waar je mee aan de slag wil. Je wil je gedrag veranderen, maar dat kan je pas doen als je dat gedrag ook herkent. Vooraf. Proactief. Je herkent de situatie als een situatie waarin je even moet opletten. Je moet je aandacht er bij houden.

Accepteer de situatie

Dingen gebeuren. Daar kan je het mee oneens zijn, maar dat heeft niet zoveel zin. Zeker niet als ze al gebeurd zijn. Slachtoffers kunnen in de dramadriehoek eindeloos herhalen wat er toen en toen allemaal aan de hand was met die en die en hoe zij daar slachtoffer van waren en dat dat echt niet kon en nooit had mogen gebeuren. Maar het verleden staat vast en de toekomst is nog onbestemd.
De situatie die zich voordoet bestaat uit een combinatie van feiten. En daar kan je wat mee doen of je kan het zo laten. Die combinatie van feiten kan voor jou nadelig zijn. De combinatie van feiten op zichzelf niet. Die heeft zelfs altijd twee kanten. Hier ga ik later uitgebreid op in.

Trek je op aan je helden

Mensen die inzien dat zij slechts op een heel klein deel van de gebeurtenissen echt invloed hebben weten dat zij van een groot deel de uitkomst niet kunnen bepalen. Zij kunnen die uitkomst dus veel beter accepteren. Dat betekent niet dat ze zich er bij neerleggen, ze kunnen nogmaals een poging doen om door het uitoefenen van invloed de situatie te veranderen. Maar zij zijn het niet oneens met de werkelijkheid.

Om je heen zie je mensen die de persoon zijn geworden die ze graag wilden worden. Je ziet dat zij hier beter van zijn geworden en daarom wil jij dat ook graag. In dit proces heb je echter ook gemerkt dat het niet altijd gaat zoals je graag zou willen dat het gaat en dat je soms dingen doet die je niet zou willen doen. Om jouw gewenste resultaat te kunnen bereiken is het belangrijk inzicht te hebben in de redenen waarom je niet altijd doet wat je wel zou willen of moeten doen. Dit inzicht heb je in de voorgaande hoofdstukken gekregen.

We vergelijken onszelf met anderen. Je bent pas gelukkig als je gelukkiger bent dan je omgeving. Je bent pas rijk als je rijker bent dan de mensen direct om je heen. Je hebt alleen macht als anderen je volgen. Je bent pas groot als de anderen kleiner zijn.
Jezelf hoger dan een ander positioneren betekent dat je de ander lager stelt. Terwijl communicatie en samenwerking veel beter werkt als je beide op hetzelfde niveau zit. Ook jezelf als de mindere neerzetten werkt niet.

Dat vergelijken heeft echter helemaal geen zin. Je weet niet wat er achter de façade van de ander zit. En ook niet wat die ander allemaal gedaan heeft om die positie te bereiken. Je ziet maar een heel klein deel en alleen de uitzondering trekt je aandacht. Dingen die ‘normaal’ zijn, zijn niet interessant. Op basis van wat je opvalt trek je een conclusie.
Je ziet alleen de pieken. Daarmee heb je geen zicht op het leven van mensen. Je ziet alleen de mooie momenten.


Zeker in deze facebookmaatschappij die alleen de mooie momenten toont, door een bril met een dikke laag filters, kan je wel eens het idee krijgen dat iedereen het beter voor elkaar heeft dan jij. Maar dat is niet zo. Je ziet alleen maar de uitzonderingen.
Word ‘de beste versie van jezelf’ en niet die van iemand anders.

Wel kan je je inleven in je helden. In mensen waar je naar opkijkt. Zonder jezelf kleiner te maken kun je bedenken wat zij zouden hebben gedaan in een dergelijke situatie. Haal je inspiratie uit voorbeeldgedrag. Later ga ik nog op het verkrijgen van meer zelfvertrouwen, waarbij je ook gebruik maakt van je inspiratiebronnen.

Groeten,

Frank

Gerelateerde blogs:
Over slachtoffer zijn of de regie nemen
Over hoe fijn het is dat je geen idee hebt wat je doet
Over hoe leuk je drama vindt

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.