Over slachtoffer zijn of de regie nemen

In elke situatie heb jij de keuze hoe je reageert. Je kunt gevolg zijn van de situatie en je laten leiden door de dingen die gebeuren. Je kunt je laten leiden door je onderbewuste dat je wil beschermen voor gevaar. Je kunt in de slachtofferrol duiken. Je kunt reactief gedrag vertonen. Maar je hebt de keuze om de regie te nemen. Je neemt het heft in eigen hand en vertoont je gewenste gedrag.

Slachtoffers zullen een situatie of gebeurtenis ontkennen. ‘Dit gebeurt mij niet.’ Ze zullen het negeren. De andere kant op kijken. Of ze gaan zich vergelijken met anderen. ‘Waarom gebeurt mij dit?’ En ‘waarom hebben zij dit niet?’ Daarna komt de ‘zie je wel’-fase. ‘Heb ik weer.’ ‘Dit gebeurt ook altijd bij mij.’ Het is een automatisch proces van verdediging en het buiten zichzelf plaatsen. Dat is de volgende fase. Anderen hebben de schuld aan deze situatie. Ze verzetten zich tegen de situatie en daarmee tegen de werkelijkheid. ‘Dit kan toch niet waar zijn?’ ‘Wat is dit voor onzin?’ Het gedrag dat er uit voortkomt is dan ook niet gewenst gedrag. Of zelfs helemaal geen gedrag. Dat gedrag (of de afwezigheid daarvan) leidt tot een nieuwe situatie die tot een nieuwe reactie leidt.

Regisseurs herkennen een situatie en breken deze af naar de feitelijke situatie. ‘Wat is er nu eigenlijk aan de hand?’ Ze erkennen de situatie door deze te accepteren. Ze zijn vergevingsgezind naar de veroorzakers van de situatie. Regisseurs bepalen of zij zelf verantwoordelijkheid zijn voor het oplossen van de situatie. Zo niet, stappen ze uit de situatie en gaan ze verder met waar ze mee bezig waren. Zijn zij wel verantwoordelijk, dan nemen ze regie en eigenaarschap. Ze putten uit hun kennis en ervaring en halen inspiratie uit hun helden en voorbeelden. Ze denken over hoe zij dit zouden oplossen. Ze verbeelden zich hoe ze zelf willen reageren. Proactief. Ze hebben focus op de juiste uitkomst en committeren zich aan hun voornemen op de juiste manier te reageren. De reactie is een bewuste, proactieve actie die het juiste gedrag laat zien. Hierdoor ontstaat een nieuwe situatie die weer tot een nieuwe reactie leidt.

In beide gevallen leidt de reactie op de situatie tot een nieuwe situatie. Je kunt je voorstellen dat de situatie die ontstaat door de reactie van een regisseur een betere is dan die waar het slachtoffer heeft gereageerd.

Welke rol neem jij aan?

Groeten,

Frank

Meer over dit onderwerp:
Over hoe leuk je drama vindt
Over reageren, regeren en regisseren
Over beginnen en kleine stapjes zetten
Over stil staan om in beweging te komen

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.