Blog

Over slachtoffer zijn of de regie nemen

In elke situatie heb jij de keuze hoe je reageert. Je kunt gevolg zijn van de situatie en je laten leiden door de dingen die gebeuren. Je kunt je laten leiden door je onderbewuste dat je wil beschermen voor gevaar. Je kunt in de slachtofferrol duiken. Je kunt reactief gedrag vertonen. Maar je hebt de keuze om de regie te nemen. Je neemt het heft in eigen hand en vertoont je gewenste gedrag. Lees verder Over slachtoffer zijn of de regie nemen

Over onze natuurlijke neiging om samen te werken

Egoïsme heeft geen goeie reputatie. Onterecht, zo schreef ik al eens. Gedisciplineerd aan jezelf denken zorgt er voor dat je je op kunt laden. Je los maken van wat anderen van je vinden en je eigen weg gaan. Heel belangrijk. Maar egoïstisch zijn betekent niet dat je het allemaal alleen moet doen. Dat je anderen niet om hulp kunt vragen. En al helemaal niet dat je je doelen moet bereiken ten koste van anderen. Sterker nog, je hebt anderen nodig om je doelen te bereiken. Door samen te werken bereik je veel meer. Je zal zien dat mensen bereid zijn je te helpen. Dat zit namelijk in onze natuur.

Als je geboren wordt is er alleen maar alles. ‘Jij’ als individu bestaat nog niet. Daarna kom je er achter dat er iemand is die voor je zorgt. Dan dat je daar zelf mee om kunt gaan en tegenin kunt gaan. Je gaat nee zeggen en ontwikkelt een ‘ik’, die een andere mening kan hebben dan het alles om je heen. Je ontdekt dat de wereld bestaat uit jou en heel veel andere individuen: ‘zij’, die ook allemaal een andere mening kunnen hebben. Meningen die dezelfde zijn als de jouwe en meningen die tegen jouw opvattingen in gaan. Mensen die je helpen en die je tegenhouden. Je ontdekt wat ‘samen’ is. Wat ‘wij’ is. En wat afhankelijkheid is. Er kan pas afhankelijkheid zijn als er afgescheidenheid is.
En dat is jammer. Lees verder Over onze natuurlijke neiging om samen te werken

Over een grote verandering die niks betekent

Ik stop ermee. Vanaf nu kan je niet meer Bij Oeben terecht voor workshops en trainingen. Maar bij mij kan je nog wel gewoon terecht voor workshops en trainingen. En Bij Oeben kun je nog steeds lezen over jouw ontwikkeling en effectiviteit. En binnenkort (ja, echt) komt mijn tweede boek uit. Dus wat verandert er precies? Eigenlijk niks. Maar ook alles.

Twee jaar geleden vertelde ik jullie over een stapje in het ondiepe: ik ging mij inschrijven bij de KVK om mijn hobby ook professioneel uit te kunnen oefenen. De afgelopen twee jaar heb ik als ondernemer mooie trainingen en workshops gegeven en stapels boeken verkocht. Veel mensen bereikt, veel mensen ontmoet, veel mensen geraakt. En veel geleerd. Maar vooral: ik heb me ontzettend vermaakt. En nu ben ik blij dat ik er mee mag stoppen.
In november heb ik jullie verteld over mijn nieuwe baan en over hoe ik niet mijn nieuwe functie ben. Ik nam jullie mee in mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Een plek waar ik kon gaan doen wat ik wilde doen. Die plek heb ik gevonden.  Lees verder Over een grote verandering die niks betekent

Over harder werken en minder bereiken

Multitasken bestaat niet, heel veel dingen een beetje doen kan wel. Maar die doe je dan allemaal net niet. Net niet is ook niet. Dus multitasken is heel veel dingen niet doen. Je brein kan helemaal niet zo goed schakelen tussen al die dingen. Appen achter het stuur leidt tot ongelukken. Zelfs handsfree bellen leidt tot meer ongelukken. Als je op straat aan het facebooken bent kan je zomaar tegen een lantaarnpaal lopen. Of onder een auto.
Je kan geen twee dingen tegelijk. In plaats van dingen ‘heel handig’ tegelijk te doen om tijd te besparen is het beter ze achter elkaar aan te doen. Dan ben je in totaal minder tijd kwijt.

We maken allemaal de denkfout dat wij anders zijn. Slimmer. Handiger. Wij kunnen dat wél. En we moeten van alles. Want we hebben weinig tijd. Denken we. Lees verder Over harder werken en minder bereiken

Over focus op de juiste dingen

Jezelf ontwikkelen gaat over keuzes maken en focus. Focus betekent aandacht op de juiste dingen, maar ook dingen niet doen en je aandacht juist besteden. Dat begint natuurlijk bij de vraag waar je je tijd en aandacht aan wil besteden. Wat is voor jou succes? En wat is geluk? En wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken? Dan kan je bewuste keuzes gaan maken.
Bewust voor je doelen gaan betekent niet alles laten vallen. Ik ben er geen voorstander van om blind ‘je hart te volgen’. Want je weet soms niet of je naar je hart, je onderbuik, je hoofd, je ego, je superego of je id aan het luisteren bent. Al die stemmetjes praten door elkaar heen en niet een heeft er gelijk. Bij je baas binnenstormen en je ontslagbrief demonstratief op tafel smijten kan je een euforisch gevoel geven, Je zal veel bewonderende blikken krijgen en mensen zullen zeggen dat je dapper bent en dat ze dat zelf nooit zouden durven. Maar als je drie maanden later geen boodschappen meer kunt doen heb je toch een probleem. Neem niet al te drastische beslissingen. Ook omdat je ze dan vaak niet neemt. Lees verder Over focus op de juiste dingen

Over balans in relaties

Het antwoord op de meeste vragen tijdens mijn trainingen en workshops is: “Ja, een beetje.” Tenzij de vraag begon met “Moet je dan altijd…”. Dan niet. Niet altijd. Wel soms. “Maar net zei je toch dat…”. Ja, net wel. Dat moet ook. Dit ook. Allebei.

Mijn verhaal zit ramvol paradoxen. De truc zit ‘m in de balans. Yin en yang, zeg maar. En precies dat maakt het zo ingewikkeld. Het handboek bevat geen recept voor het optimale middelpunt. “Dat hangt er vanaf.” Super vervelend. En tegelijk super interessant. Want juist de zoektocht naar dat optimum maakt het leven zo leuk. Als dat recept er wel was hoefde je de stapjes alleen maar te volgen om het doel te bereiken. Dan was er niks aan. Hoe soft en kleverig ook, het leven is een reis die leuker is dan de bestemming. Behalve als je bepaalde geloofsovertuigingen hebt. Dan is de bestemming belangrijker. Schijnt.

In relaties draait alles om het evenwicht. Juist de tegenstellingen maken de relatie relevant. ‘Opposites attract’, toch? In liefdesrelaties, maar zeker ook op de werkvloer gaat het er om elkaar aan te vullen, elkaar op te zoeken, samen te creëren vanuit eigen kracht en een collectief te vormen. Er is natuurlijk een gezamenlijkheid. Een doel, een gedeelde opvatting, iets dat verbindt. Maar er zijn juist ook verschillen. Wie het best weet om te gaan met die verschillen heeft de beste relaties.
Lees verder Over balans in relaties

Over leren en experimenteren

Je hebt de natuurlijke wil om te leren. Daarmee heb je leren lopen, leren praten en kan je alles wat je nu kan. Je hebt geleerd door te vallen en op te staan. Door fouten te maken. Je grootste fouten hebben je het meest gebracht en staan ook het diepst in je geheugen gegrift. Ook je grootste gloriemomenten kan je je herinneren. Toen je echt een grote stap zette en je angsten doorbrak. Je weet dat het pijn doet om verder te komen. Die pijn weerhoudt je er van grote stappen te zetten. Je bent er ook heel goed in om vooraf allerlei scenario’s te bedenken waarom iets niet gaat lukken. En vervolgens waarom het helemaal niet erg is om het dan maar niet te proberen. Een mislukt experiment is immers alleen maar zonde van de energie. Maar je kunt ook vanuit de proactieve reactie je gedrag plannen.

Als jij het niet doet, doet niemand het. De enige die je tegenhoudt ben je zelf, vanuit je onderbewuste.

Als alleen maar alles goed gaat is dat hartstikke saai. En je leert dus niks. Thomas Edison leerde van zijn 10.000 mislukte pogingen meer dan van die ene keer dat het wel lukte.

Leren is falen. Als alles net aan goed gaat leer je precies niks. Dan beweeg je wel, maar kom je niet vooruit. Lees verder Over leren en experimenteren

Over de durf om te leven

 

Als je niet kiest word je geleefd en kom je op plekken waar je niet wil zijn. En dat is zonde. Zonde van je leven.
We zijn er als mensen echter heel goed in om keuzes uit te stellen of de juiste keuze in te slikken. Voordat we iets zeggen hebben we de gevolgen al uitgebreid uiteengezet en bedacht wat een drama er allemaal uit volgt. Ons hart (id) vertelt wat we moeten doen maar we stoppen het weg (ego) omdat we bang zijn voor het gevoel in onze onderbuik (superego). Dit proces kunnen we in een fractie van een seconde doorlopen en daarmee onszelf tegenhouden. En dat dan ook nog eens heel goed uitleggen. “Nee, het is echt beter het niet te doen.” Maar dat is ratio. Allemaal bedacht. Terwijl ‘lef’ de Hebreeuwse vertaling van ‘hart’ is. Het Franse en het Engelse woord voor moed (courage) stammen af van ‘cor’, Latijn voor ‘hart, gevoel, gemoed’. En ons woord moed komt van ‘gemoed’, wat ongeveer hetzelfde is als gevoel.
‘Je hart volgen’ vereist dus moed. Dat is een soort pleonasme. Voor het volgen van je hart heb je je hart nodig.

Het ‘hart’ (tussen aanhalingstekens, want in deze betekenis zit je hart wel gewoon tussen je oren natuurlijk) vindt het onbekende fantastisch. Een onbeschreven blad dat je zelf vol kunt kliederen. De mooiste beelden ontstaan van hoe het zou kunnen zijn.
Denken doe je met je overtuigingen uit het verleden. Dan houd je je bezig met hoe het hoort en ga je angstscenario’s bedenken over de toekomst. Het denken kan niets met het onbekende, het denken is van de ratio, van het weten.
Het is de angst voor het onbekende. Het onvoorspelbare. De sprong in het water waarvan je niet eens weet hoe diep het is. Begint eer ge bezint dus. Want dat bezinnen levert vaak niet veel goeds op. Lees verder Over de durf om te leven

Over stil staan om in beweging te komen

Je kunt het verleden niet veranderen. Net zoals je de toekomst niet kunt voorspellen. Nu is het enige moment waarin je iets kunt doen. Waarin je die stap kunt zetten. Een kleine verandering nu kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. Denk maar eens aan het moment dat je je huidige partner hebt ontmoet. Of je eigen ontstaan als product van dat ene zaadcelletje met dat ene eitje op dat specifieke moment.

Analyseer je huidige gedrag eens. Er komt een stimulus binnen waar je op reageert met de competenties die je bezit, op basis van je overtuigingen, je identiteit en je missie. Wat ligt er onder? Hoe is het opgebouwd? En hoe zou je willen reageren? Welke behoefte ligt daar onder? Welke overtuigingen kunnen je daar bij helpen? Het begint bij je eigen keuze om het anders te willen doen. Lees verder Over stil staan om in beweging te komen