Over het richten van je camera

Je weet dat je de wereld bekijkt door filters. Niet alleen op FB en insta, maar ook in het offline leven heb je een gekleurde bril op. Gelukkig kan je de filters van het echte leven, net als bij het posten op je social kanalen, aanpassen. Je kunt ook focussen, heb je eerder kunnen lezen. En je bent zelf de regisseur. Tijd om de camera goed te gaan richten.

In eerdere blogs heb ik het uitgebreid gehad over je gekleurde bril, over hoe je van alles ziet wat er niet is en hoe je van alles invult. Nu je dit weet kan je er bewust voor kiezen even stil te staan en te bedenken of dat wat je ziet wel klopt. Je kunt dat wat je denkt te zien ter discussie stellen en jezelf uitdagen op zoek te gaan naar de ‘echte’ waarheid. Voor zover die bestaat, natuurlijk.

Zoals ieder probleem ook een oplossing is zijn problemen op zichzelf helemaal geen problemen, maar slechts een in jouw ogen ongunstige combinatie van feiten.
Je amygdala zoekt problemen om op te reageren. Maar problemen bestaan niet, want zijn slechts een combinatie van feiten. Als je die feiten gaat benoemen legt je amygdala het al gauw af tegen je verstand, de neocortex. De logica wint van de angst. Het bewuste van het onderbewuste. Als je die strijd bewust aan gaat.

Vraag je af wat het ergste is dat er kan gebeuren. Die is makkelijk. Bedenk ook eens wat er zou gebeuren als het wél lukt. En bepaal dan voor jezelf wat het meest waarschijnlijk is.

Dat helpt tegelijkertijd weer wel heel goed als je je ongelukkig voelt of ruzie hebt. Of als je een probleem ervaart. Ga terug naar de feiten. Die feiten zelf zijn het probleem niet. Enkel hoe jij ze ervaart en dat kan je veranderen door een andere mindset en labeling. En aan feiten kan je wat gaan doen.
Stilstaan in het moment, waarnemen en de feiten benoemen is dus een uitstekende manier om ‘uit de problemen’ te komen. Je haalt de emotie er uit en kunt aan de slag.

Zelfs bij het werken aan je persoonlijke ontwikkeling moet je je afvragen waar je mee bezig bent. Welk probleem ben je aan het oplossen? Moet je die eigenschap wel aanpakken? Of heb je je dat laten aanpraten door iemand en wil je die persoon nu pleasen door er aan te werken? Of zit je in een omgeving die dat van je verwacht? Is dat wel echt zo? En het echt zo is, past die omgeving dan wel bij je en is je probleem dat je in de verkeerde sector werkt?

Al het gedrag komt vanuit goeie intenties. Zelfs het grootste kwaad is in de ogen van de dader goed. Door het paradigma van de dader bezien klopt het. De onderliggende conditionering en overtuigingen maken dat het onlogische ineens logisch is.
Er bestaan geen slechte mensen en er bestaan ook geen slechte eigenschappen. Meestal zijn het extremen van je goede eigenschappen. Mensen zijn die slecht luisteren zijn vaak mensen die vooral heel daadkrachtig zijn en vooral doen. Ben je extreem perfectionistisch, ben je waarschijnlijk heel secuur. En dus hoef je je zelf helemaal niet te veranderen maar alleen je gedrag in bepaalde situaties. Om zo een ander effect te hebben. Met een ander resultaat. Of je moet de context veranderen zodat het resultaat van hetzelfde gedrag ineens positief is in plaats van negatief. Een extravert en direct persoon is in de ene omgeving een onbehouwen hork, ergens anders is hij een held.

Je bent wie je bent. Je DNA ligt vast. Je hebt aangeboren talenten en bezit een aantal cognitieve en fysieke eigenschappen. Daarnaast heb je vanuit je opvoeding, je ervaring en je omgeving een bepaalde conditionering, overtuigingen en remmende factoren ontwikkeld.
Ga eerst op zoek naar je talenten en competenties die je juist wel wil inzetten. Lees ‘En nu jij!’, volg de stappen en pas als je daar vast loopt hoef je echt wat aan jezelf te veranderen. Pak je klavertjevier erbij, vraag om feedback, zoom uit en stel bij. Klopt je zelfbeeld? Werk je Johari window bij.

Zonder een probleem moet je vooral niet werken aan een oplossing. Welk feit in de combinatie die het probleem vormt is de oorzaak? En kan en wil je die aanpakken?
Zo ja, aan de slag. Zo nee, leun achterover.

Groeten,

Frank

Gerelateerde blogs:
Over hoe je zelf bedenkt wat de werkelijkheid is
Over een gekleurde bril
Over focus op de juiste dingen
Over slachtoffer zijn of de regie nemen
Over hoe je van alles ziet wat er niet is
Over wat ons gelukkig maakt
Over hoe fijn het is dat je geen idee hebt wat je doet
Over je angsten

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.